Agrikamp Akkerbouw - Nieuwsarchief 2009

December 2009: Eerste paal geslagen
Op vrijdag vier december zijn de heiwerkzaamheden voor het nieuwe bedrijfsgebouw begonnen. Deze zal gebouwd worden aan de Lange Biesakkersweg in Numansdorp.

image De eerste paal van het nieuwe bedrijfsgebouwd voor Agrikamp wordt opgepakt door de heimachine.

image image
Vervolgens wordt de eerste paal geslagen door Meina Varekamp, echtgenote van Anton Varekamp. De heiwerkzaamheden worden nauwkeurig in de gaten gehouden. Nog 508 resterende palen moeten in de grond.

Oktober 2009: Ploegen en wintertarwe zaaien
Na onder goede omstandigheden alle aardappelen en suikerbieten te hebben gerooid zijn we in week 43 begonnen met het zaaien van wintertarwe op bieten- en aardappelland. Inmiddels staat de tarwe, op één november, al boven omdat de omstandigheden tijdens het zaaien uitzonderlijk goed waren.
Op 23 oktober hebben wij een zeven schaar Lemken ploeg uitgeprobeerd. Deze ploeg is een demomachine van dealer Steenbergen uit Klaaswaal. Ondanks dat de klei 40% afslibbaar is ging het ploegen toch goed.
De bladrammenas (zie foto) die wij als groenbemester telen na de tarwe heeft zich inmiddels goed ontwikkeld en staat in bloei. Deze zal binnenkort worden omgeploegd en zorgt ervoor dat schadelijke aaltjes niet overleven en verhoogt het organische stof gehalte in de bodem.

image image
image image

17 september: Uien opladen
Op 17 september zijn de rode uien van het ras Red Baron opgeladen. Na het opladen zijn de uien direct opgeslagen in de bewaring. Dit jaar zijn de uien opgeladen met behulp van onder andere de twee nieuwe John Deere trekkers.

image image image

11 augustus: wintertarwe oogsten
De afgelopen weken zijn wij op ons bedrijf druk bezig geweest met de oogst van wintertarwe. Met enkele combines van een loonbedrijf en akkerbouwbedrijf is de ruim honderd hectare wintertarwe geoogst. Nadat de tarwe is geoogst en het stro geperst is de stoppel gecultiveerd en ingezaaid met de groenbemester bladrammenas.
Ook zijn inmiddels de tweedejaars plantuien opgeladen.

image image image

6 juli: Tweedejaars plantuien gerooid
Op zes juli zijn de tweedejaars plantuien, van het ras Jagro en Jetset, gerooid. Hiervoor kwam loonbedrijf Breure met twee rooicombinaties. De uien worden geteeld op bedden van 2.25m breed.

image

25 juni: Eerste aardappelen gerooid
Op donderdag 25 juni zijn op ons bedrijf de eerste aardappelen van het ras Solist gerooid. Dit gebeurde met behulp van een collega akkerbouwer die een vier rijige aardappelrooier tot zijn beschikking heeft.

image

19 juni: Polderspelen en gewassenstand
Op 18 juni zijn er onder andere op ons bedrijf de 'polderspelen 2009' georganiseerd. Hierbij moesten kinderen verschillende spelletjes doen.

image image

De tweedejaars plantuien van het ras Jetset-Jagro staan er momenteel goed op. Dit gewas is niet getroffen door hagelbuien en zal begin juli gerooid worden.

image

29 mei: Gewassen getroffen door hagelschade
In de nacht van 24 op 25 mei trokken er over Zuid-West Nederland enkele zeer zware buien. Hierdoor zijn enkele van onze percelen zwaar beschadigd door hagel. De vroege aardappelen van het ras Solist kregen het zeer zwaar te verduren. Hierdoor hebben we een kleine stikstofgift gestrooid om de aardappelen te helpen bij het herstel.

image image

27 mei: De gewassen doen het momenteel erg goed.
Door het mooie weer van de afgelopen weken met regelmatig een bui regen ontwikkelen ze zich goed. De vroege aardappelen zijn inmiddels aan de knolzetting begonnen en ook de tweedejaars plantuien vormen al een bol. In de vroeg gezaaide wintertarwe zijn nu de eerste aren te zien.

image image
De suikerbieten op 22 mei. De vroege wintertarwe, op 22 mei, komt inmiddels in de aar.

image image
De vroege aardappelen van het ras Solist zijn inmiddels, op 22 mei, aan de knolzetting begonnen. De tweedejaars plantuien op 22 mei, ze beginnen met het maken van de bol. Deze zullen begin juli gerooid worden.


image De zaaiuien op 22 mei.

3 mei: Vroege aardappelen staan boven
De vroege aardappelen van het ras Solist, die op 7 maart gepoot zijn, staan inmiddels allemaal boven. Deze aardappelen zullen eind juni of begin juli gerooid worden om de vroege markt te bedienen.

image De aardappen van het ras Solist staan inmiddels boven.

10 april: Suikerbieten staan boven

image image
Door het warme weer staan de suikerbieten inmiddels allemaal boven. Sommige planten hebben het soms moeilijk om door de harde korst te komen. De gewasberscheming op ons bedrijf wordt uitgevoerd door het bedrijf United Growers. Inmiddels heeft er een eerste onkruidbestrijding in de suikerbieten en uien plaatsgevonden.

18 en 19 maart: Uien poten, zaaien en suikerbieten zaaien
Het was afgelopen week druk op het bedrijf met het poten en zaaien van onze voorjaarsgewassen. Loonbedrijf Breure heeft voor ons de tweedejaars plantuien gepoot en de zaaiuien gezaaid. Dit gebeurt op bedden van 225cm. Wij hebben zelf het land, bestemd voor suikerbieten, klaar gemaakt waarna de bieten zijn gezaaid door loonbedrijf Kats.

image image
Land klaarmaken voor het zaaien van suikerbieten. Het poten van tweedejaars plantuien. image image
Het poten van tweedejaars plantuien. Het zaaien van suikerbieten op 50cm rijenafstand. image Het zaaien van uien op 2.25m brede bedden.

7 maart: Aardappelen poten en wintertarwe bemesten
Door een korte, droge periode, zagen we kans om afgelopen week met enkele voorjaarswerkzaamheden te beginnen. Op de wintertarwe is vloeibare kunstmest gespoten door het bedrijf United Growers dat ook de gewasbescherming voor Agrikamp verzorgd. Ook zijn er vroege aardappelen gepoot met behulp van een loonbedrijf. De aardappelen, van het ras Solist, zullen in augustus gerooid worden voor de vroege markt.

image image

image image

22 februari: Nieuw bedrijfsgebouw
In de tweede helft van 2009 wordt er begonnen met de bouw van ons nieuwe bedrijfsgebouw. In dit gebouw komt onder meer een opslag voor aardappels en uien. Een bouwtekening van de het nieuwe gebouw is alhier te bekijken.

2 Februari: Bouwplan 2009 toegevoegd op producten pagina.